Definitie van Structuur

Structuur is de manier waarop iets in elkaar zit, waarop elementen van een verzameling samenhangen. Niet alle verzamelingen hoeven geheel of gedeeltelijk samenhangend te zijn, maar in een structuur is er een verband tussen alle elementen. Dat verband wordt bepaald door relaties tussen elementen onderling. Niet alle dingen hoeven daarbij met elk afzonderlijk element verbonden te zijn, het kan wel, maar hoeft niet. Een structuur kan opgelegd zijn: de keuze voor een bepaalde structuur en een bepaalde naamgeving van de elementen (taxonomie) gaan hand in hand.
De wetenschap kent bijvoorbeeld natuurlijke talen een bepaalde structuur toe: de wetenschappelijke grammatica. Hoe iets werkt (in tegenstelling tot hoe het in elkaar zit) heet een proces. Voor een proces is een geschikte structuur nodig.


Persoonlijke structuur

Doelen stellen is een belangrijk punt om structuur te behouden. Door gebeurtenissen in het verleden ben ik genoodzaakt om mijn patroon altijd te behouden. In september 2005 heb ik een zwaar ongeval gehad, hierdoor is in mijn rechtervoorzijde van mijn hersenen een bloeding ontstaan. Deze bloeding is uiteindelijk een litteken geworden. Dit heeft als invloed dat mijn korte termijn geheugen is afgenomen, prikkelbaarder ben geworden en raak sneller vermoeid. Alles kost meer energie dan voorheen. Doctoren zagen in de toekomst geen verbetering en moest mij neerleggen bij het feit dat mijn capaciteit voor 80% was vermindert. Met deze wetenschap kon ik niet leven en besloot hulp te zoeken in de vorm van therapie en psychologen. Mijn voormalige psycholoog Johan Hilwerda gaf mij inzicht wat structuur met de mens doet en dat je daar heel ver mee kan komen mits je dat goed toepast.

Een traject van maar liefst acht jaar werd in gang gezet. Alles wat ik deed moest ik aan mijn hersenen koppelen. Wie, wat, waar en waarom kwamen regelmatig naar voren om zo het beschadigde deel te prikkelen. Studie, werk, privé alles stond in het teken van herstel. Deze aanpak werpten zijn vruchten af. Met vallen en opstaan kwam langzaam mijn geheugen terug en kreeg ik de klachten onder controle, alles aan de hand van structuur. Structuur is mijn sleutel naar wie ik ben, wat ik doe en waar ik nu sta. Maar structuur is een rode lijn waar ik ook wel eens vanaf val. Veranderingen of grote gebeurtenissen zijn moeilijk in te kaderen. Dit zijn grote uitdagingen voor mij waarbij mijn structuur op de proef word gesteld. Terugvallen op de basis zet me dan weer op mijn rode draad. Mijn perfect lijn ziet er als volgt uit:

TijdDag overzicht
6:45Opstaan
8:00
Douchen en ontbijten
Begin de dag fris met een goed ontbijt. Dit geeft energie.
8:30
Koffie en begin werkdag
Koffie een gewoonte waar ik wel vanaf wil maar zit in mijn patroon. Het geeft een startsein om te beginnen met de werkdag.
12:30
Lunchen en middagwandeling
Na een drukke ochtend vind ik het prettig om te wandelen in de middag pauze, frisse lucht met beweging kan mijn gedachten filteren. Hierdoor start ik goed aan de middag.
13:00Werken
17:00Einde werkdag (mits geen afspraken)
17:15
Boodschappen en koken
Koken is een uitlaatklep voor mij de ultieme ontspanning
18:30Avondmaaltijd
19:00Vrije tijd
23:00Bedtijd

Daarnaast noteer ik alles wat ik doe, plan of onderneem. Dit geeft rust. Na acht jaar intensief behandelen is mijn geheugen terug gekomen tot 85%. Iets waar ik super trots op ben. Met een ervaring rijker!! Acceptatie over de laatste 15% is en blijft moeilijk en vrees dat dit mij ook zal blijven volgen. Ben een persoon die het uiterste uit zich zelf wilt halen en dat is gebeurt! anderzijds is het frustrerend om soms tegen de lamp aan te lopen. De levensles die ik wil meegeven is dat niets onmogelijk is. Als je de juiste balans kan vinden is er ontzettend veel mogelijk: Structuur kan daar een bijdrage aan leveren. Mijn doelen voor het komende jaar zijn duidelijk. Wil groeien met mijn onderneming Nieuwstart, lichamelijk fitter worden en vooral genieten.

Door mijn persoonlijke ervaring ben ik in staat om personen te adviseren en begeleiden die in een soort gelijke situatie verkeren of terecht zijn gekomen. Daarnaast begeleid ik bedrijven doormiddel van strategische bedrijfsadvies. Hier ligt de focus op bedrijfsstructuren en innovatie. Hier geldt hetzelfde principe: Structuur bepaalt de groei.

Voorbeeld: Ik geef strategische advies binnen een Retail-onderneming. Binnen deze onderneming is geen rust, geen duidelijk doel of plan. De backoffice is gestructureerd in een oude schoenendoos. Alleen maar brandjes blussen waardoor je continue achter de feiten aan loopt (vast zitten in je eigen patroon). Door structuur binnen deze organisatie aan te brengen ontstaat er rust, ruimte en uren die vrijkomen. Personeel krijgt begeleiding en weet wat er van ze verwacht wordt. De eerste stappen zijn gezet richting de toekomst en stijgt de omzet het laatste kwartaal met 8%.

Definitie van Structuur