Het belang van innovatie

Wat is innovatie

Veel mensen denken bij het woord innovatie aan nieuwe uitvindingen, maar dat is niet alleen wat het inhoud. Innovatie betekent letterlijk: vernieuwing. Dus wanneer je een product of proces verbetert, innoveer je al.

Wanneer ben je innovatief?

Innoveren kan op verschillende gebieden. Zo maken we onderscheid tussen de volgende innovaties:

  • Productinnovatie: Hierbij wordt een bestaand product vernieuwd (betere prestaties, gebruiksgemak, etc.) of een nieuw product ontwikkelt.
  • Procesinnovatie: Het opnieuw effectief en efficiënt inzetten van het productieproces, waardoor een nieuw of vernieuwd productieproces ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe manier van bezorgen en verplaatsen door middel van drones.
  • Organisatiestructuren: Bij organisatie-innovatie gaat het om organisatievernieuwing. Bijvoorbeeld om vernieuwing van de organisatiestructuur of arbeidsorganisatie. Organisatie- innovatie hangt nauw samen met sociale innovatie: daarmee wordt het realiseren van nieuwe organisatievormen bedoelt gericht op de ‘mens’. Het nieuwe werken is hier een mooi voorbeeld van.
  • Strategische innovatie: Dit is in principe uitbreiding van je doelgroep. Bijvoorbeeld door inzet van marketingcommunicatie of het richten op een ander segment binnen de huidige doelgroep door productvarianten te ontwikkelen.

Ik kan het niet genoeg benadrukken: ‘iets nieuws’ is niet per se innovatief. Iets is pas innovatief wanneer een idee succesvol in de markt wordt gezet. Dat idee moet zo aanslaan dat die ons gedrag, werk en/of communicatie beïnvloed. Dit kan zowel binnen een organisatie zijn of daarbuiten.

Innoveren kun je leren

Mocht je nu toch denken ‘ik kan wel wat hulp gebruiken’ dan kan Nieuwstart jou helpen met innoveren! Nieuwstart helpt organisaties in het opzetten van hun eigen experimenteer benadering. Hiermee krijgt innovatie een welverdiende plek binnen jouw organisatie en wordt jouw hele organisatie uitgedaagd om mee te denken. Innoveren is namelijk een proces om gezamenlijk te doorlopen. Om dit in goede banen te leiden ondersteunt Nieuwstart dit proces. In essentie draait innovatie om het verzamelen, evalueren en selecteren van de beste ideeën binnen jouw organisatie.

Het belang van innovatie